Bugun...



Yozgat Osmaniye Köylüsü Rahatsız.

Yozgat İli Sorgun İlçesine bağlı Abaza Köyü olan Osmaniye/ Loğkıt Halkı'nın, Kuzey Kafkasya’dan zorunlu göçe tabi tutulduğu 1860'lı yıllardan beri Osmanlı İmparatorluğunca kendisine tahsis edilen ve 155 yıldır kullandığı merasına el konulmaya ve oluşturulacak çevre felaketi ile 1.5 asırdır yaşadığı topraklardan da bir nevi zorunlu sürgüne tabi tutulmaya çalışılmaktadır.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-09-2020 00:37:37 Tarih: 16-09-2020 23:57

Yozgat Osmaniye Köylüsü Rahatsız.

Yozgat'ın Sorgun İlçesi Osmaniye Köyü Abazaca adı ile Loğkıt Halkı "Yeniden zorunlu göçe" zorlanmaktadır.

 

Yozgat İli Sorgun İlçesine bağlı Abaza Köyü olan Osmaniye/ Loğkıt Halkı'nın, Kuzey Kafkasya’dan zorunlu göçe tabi tutulduğu 1860'lı yıllardan beri Osmanlı İmparatorluğunca kendisine tahsis edilen ve 155 yıldır kullandığı merasına el konulmaya ve oluşturulacak çevre felaketi ile 1.5 asırdır yaşadığı topraklardan da bir nevi zorunlu sürgüne tabi tutulmaya çalışılmaktadır. Loğkıt Halkı bu duruma tepkilidir.

 

Özen Atsanba

Abhaz Postası

 

Loğkıt Halkının tepkisine kayıtsız kalamayan Abhaz Dernekleri Federasyonu ve ona bağlı dernekler "Kamuoyunun Dikkatine " başlığı ile yayımladıkları bildirimde Osmaniye Köylüsünün (Loğkıt) mağduriyetini anlatmış yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine sunulmuştur.

 

Abhaz Dernekleri Federasyonunca yapılan Kamuoyunun Dikkatine başlıklı bilgilendirme yazısında

" Yozgat İli Sorgun İlçesi Osmaniye Köyü'ne ait merada Sorgun Kaymakamlığı'nın ve Belediye Başkanlığı'nın öncülüğünde, Sorgun Sanayi ve Ticaret Odası ve diğer bazı katılımcılarla 1 Milyon 700 bin m2 mera alanında Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi kurulması ve bu alanda 100 adet işletmede 10.000 adet büyük baş Süt sığırcılığı yapılması hususunda bir proje hazırlanmıştır.

Proje yer tespiti için, Sorgun İlçesindeki toplantılara Ankara, Sivas ve Kayseri’den dahi katılımcılar çağırıldığı halde meranın asıl sahibi olan 10 km mesafedeki, Osmaniye köy halkı ve seçilmiş temsilcisi olan muhtarı çağırılmamış, çağırılmadığı gibide hiçbir bilgi verilmeden işlemler başlatılmıştır.

Bilahare Osmaniye Köyü Halkı'nın ısrarlı takipleri neticesinde ÇED raporu öncesinde halkın bilgilendirme toplantısı köyde yapılmış ancak proje hakkında köy halkının yazılı olarak belirttiği tüm görüşler maalesef yok sayılmıştır.

Projenin faaliyete geçmesi halinde bölgemizde 10.000 büyük baş hayvan yetiştirileceğinden bu hayvanların pisliklerinin ve idrarlarının yaratacağı atıklardan yayılacak olan pis koku ve mikroplardan hava ve çevre kirliliği akıl almaz boyutlara ulaşacak, bu hayvanların yiyeceği küspe ve sair diğer hayvan yemlerinin kokusu ve neden olacağı diğer çevre ve ekolojik felaketten dolayı ise civardaki bir çok yerleşim yeri etkilenecek, proje alanına 250 metre mesafede yerleşik olan Osmaniye köyünde ise yaşam imkansız olacak ve köyümüz yok olacaktır.

Proje kapsamında 10.000 büyükbaş hayvanın ve kurulacak 100 çiftliğin 1 günlük su ihtiyacının ÇED raporundaki verilere göre asgari, 1.200 M3 yani 1.200.000 Litre olacaktır. Bu miktar,  300.000 nüfuslu bir şehrin su ihtiyacına karşılık gelmektedir.

Mevcut şartlarda bu miktarın, zaten içme suyu sıkıntısı çeken Sorgun ilçesi yer altı sularından ve civar bölgelerden karşılanması mümkün değildir.

Fakat tüm bu olumsuz verilere rağmen ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde yayınlanmıştır.

Sonuç olarak Yozgat İli Sorgun İlçesine bağlı tek Abaza Köyü olan Osmaniye/ Loğkıt Halkı'nın, Kuzey Kafkasya’dan zorunlu göçe tabi tutulduğu 1860'lı yıllardan beri Osmanlı İmparatorluğunca kendisine tahsis edilen ve 155 yıldır kullandığı merasına el konulmaya ve oluşturulacak çevre felaketi ile 1.5 asırdır yaşadığı topraklardan da bir nevi zorunlu sürgüne tabi tutulmaya çalışılmaktadır.

Bu tespitler çerçevesinde; projenin ivedilikle durdurularak daha önce zorunlu bir sürgün yaşamış olan Osmaniye Köyü Halkı'nın anayasal hakları olan sağlıklı yaşam haklarına dokunulmamasına, Osmaniye Köyü'ne ait merada her türlü tasarrufun köy halkının da katılacağı uygulamalarla belirlenmesini talep ediyoruz. "

 

 




Bu haber 1075 defa okunmuştur.


Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI YUKARI